top of page
WhatsApp Image 2024-03-13 at 19.19.42 (2).jpeg

Gesprekszetters

Voor tijdens het schoolontbijt op de basisschool

Gesprekszetters voor het schoolontbijt: Projects
WhatsApp Image 2024-03-13 at 19.19.42 (3).jpeg

Hoe stimuleer je kinderen om te reflecteren over hun gevoelens en erover te praten met hun docenten?

Voor het project iHub heb ik samen met Afdeling Buitengewone Zaken ontbijt gesprektools ontworpen. Deze gesprek starters zullen ingezet worden op basisscholen zodat docenten het met jongeren over gevoelige onderwerpen kunnen hebben tijdens een schoolontbijt.

Leerlingen kunnen door middel van deze tools op verschillende manieren aangeven hoe ze zich zelf voelen of hoe ze zich voelen over bepaalde onderwerpen. Lekker laagdrempelig en leuk tijdens het eten!

Gesprekszetters voor het schoolontbijt: Image

Een gesprekstool voor tijdens het schoolontbijt

Binnen het project iHub hadden docenten de vraag of er een 'tool' ontworpen kon worden voor docenten om op een laagdrempelige en leuke manier het gesprek te starten over (negatieve) gevoelens tussen hen en leerlingen en/of tussen leerlingen onderling. De docenten hadden aangegeven dat ze dit graag zouden willen doen tijdens een schoolontbijt dat wekelijks georganiseerd werd op school. Ik ben toen gaan nadenken: hoe kan je hier een laagdrempelig gesprek stimuleren over gevoelens?

De uitkomst zijn gesprekszetters geworden. Gesprekszetters zijn onderzetters met reflecterende vragen erop die je aan jezelf kan stellen of een ander. 

WhatsApp Image 2024-03-13 at 19.19.42 (1).jpeg
Gesprekszetters voor het schoolontbijt: Welcome
WhatsApp Image 2024-03-13 at 19.19.42.jpeg

Hoe werkt het?

De Gesprekszetters hebben abstracte vormen die in elkaar passen. Deze vormen dagen uit te verbinden met andere Gesprekszetters, als een soort puzzel. Zo word verbinding en contact gestimuleerd aan de eettafel op een laagdrempelige manier. Bij de Gesprekszetters zijn ook Gespreksmats geleverd. Dit zijn placemats waarmee kinderen op een leuke manier aan kunnen geven hoe ze zich voelen op dat moment. Er staan persoonlijke vragen op die kinderen kunnen beantwoorden door hun bord en bestek op bepaalde plekken neer te zetten. Dit stimuleert reflectie waarop vervolgens de docent kan inhaken om een gesprekje te starten.

Gesprekszetters voor het schoolontbijt: Image
bottom of page