top of page
WhatsApp Image 2023-03-26 at 19.32.00.jpeg

Ik als ontwerper

Hi, Isis Peene is de naam en ik ben een jonge ontwerper die gefascineerd raakt door mensen en hun verhalen. Ik ben een onderzoekende maker die graag tot de bodem gaat (of in de lucht) om verbindende ontwerpen te maken. Hieronder kun je lezen over mij als ontwerper, hoe anderen mij omschrijven, nominaties en prijzen die ik heb gewonnen en welke ervaringen en skills ik heb.

Over mij: Bio

De kracht van mijn vakgebied en mijn rol daarin

Ik omschrijf mijn rol als ontwerper als verbinder. Ik zie mezelf als een verbinder tussen mensen die elkaar misschien wel willen begrijpen, maar elkaars taal niet spreken (letterlijk en figuurlijk vaak). Maar ook als een verbinder tussen het sociale domein en het creatieve domein. De kracht van mijn professie is dat creativiteit een brug kan creëren en complexiteit meer behapbaar kan maken. Als ontwerper geloof ik erg in co creëren; samen ontdekken en maken. Samenwerken met mensen en professionals maakt een concept sterker. Als ontwerper ontwerp en doe ik onderzoek en samen zorgen we ervoor dat er een super product ontstaat. Niet alleen theoretische kennis of behoeftes kunnen zijn hiervoor belangrijk, maar soms ook creatieve skills! Zo creëerde ik bijvoorbeeld verbinding tussen een sociale werkplaats en een jongerencentrum. Zo worden ook kwaliteiten van een sociale werkplaats ingezet om maatschappelijke impact te maken.

Isis.Still001.jpg
Over mij: Text

Prijzen en nominaties

- Genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs

De Jacques de Leeuw Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van het cluster Kunsteducatie en aan een student van het cluster Performance & Design van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Iedere winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro om te investeren in hun verdere studie of carrière.

WhatsApp Image 2024-03-13 at 18.22.25 (1).jpeg
Over mij: Text

Mijn nominatie tekst voor de Jacques de Leeuw prijs van Mario van Bakel, docent Art Code

“Isis, je bent een gedreven, onuitputtelijke ontwerper en verbinder pur sang! We bewonderen je enthousiasme, de bevlogenheid waarmee jij dag in dag uit de ruimte vult, en je handen en voeten: metaforisch geworteld in de aarde. Je bent niet bang je handen uit de mouwen te steken, bent vastberaden in wat je doet en focust je blik op kilometers verder: op weg naar dat ene doel. Isis’ ontwerpproces kent de voorbije jaren een duidelijke focus: opdrachten te formuleren in samenwerking met anderen, zonder oog te verliezen voor wat zij wilt. We bewonderen de kritische blik op haar eigen werken en de kern die zij weet te kadreren binnen al wat mogelijk is. Isis is een kartrekker. Niet bang voor feedback. Niet bang ook feedback te geven. Niet bang de diepte in te duiken. Een aanjager van ideeën, een initiatiefnemer van gesprek. Rustig, beheerst en met geheven hoofd de zaal in: Isis kijkt je aan en spreekt. Haar ideeën te plaatsen en toetsing in en aan context en omgeving. Partijen en belanghebbenden te betrekken bij een onderzoeksproject. Persoonlijk, helder en geheel in-charge. Een go-getter to the max.

Soms rende Isis de voorbije jaren zó hard, dat we moesten fluiten. Kom terug. Sta stil. Haal kort adem, reflecteer. Rennen, stilstaan. En weer door. Het brengt Isis tot gegrond onderzoek. Met elkaar, door elkaar, voor elkaar, verhalen ervaarbaar te maken. Van betekenis te kunnen zijn door middel van co-creatie, of zoals Isis het zelf zegt: “Ik probeer me te verplaatsen in het standpunt van betrokkenen binnen een bepaald vraagstuk of project. In samenwerking met ontwerpers en niet – ontwerpers probeer ik gezamenlijk toegepast te ontwerpen in de maatschappij en probeer ik betrokkenen een stem te geven. Sociaal-geëngageerd, en altijd vanuit urgentie. Een attitude die we nodig hebben. Een mentaliteit die tot verandering zet.”

Over mij: Text

Anderen over mij

Dit is hoe ik mezelf zie als ontwerper, maar ik heb ook collega ontwerpers, mensen uit mijn omgeving en mensen waar ik voor en mee samen heb gewerkt gevraagd hoe ze mij als ontwerper zien en ervaren. Ik word vooral omschreven als hands-on, empathisch, proactief en communicatief. Dit zijn ook echt waardes waar ik mezelf mee zou omschrijven en vind het erg waardevol dat anderen me zo inschatten. 


De reacties heb ik hieronder als quotes weergegeven! 

“Isis heeft mijn wol op een manier weten in te zetten dat het maatschappelijke en sociale impact maakt. De wol is door haar Doe Het Zelf Dozen om jongeren te activeren te breien goed inzetbaar en speelt een rol in het gelukkig maken van ouderen. Ik vind het erg bijzonder hoe professioneel ze als student omgaat met de doelgroep en met mijn vragen.”

- Boer Bart van Ekkendonk, biologische en vrije heide schapenboer

"Isis heeft een erg groot empathisch vermogen. Na twee bezoeken heeft ze al erg goed de sfeer en moeilijkheden weten te omschrijven en visualiseren die we hier elke dag ervaren. Ze heeft een erg mooi product neergezet wat we erg graag als communicatie middel willen gaan gebruiken na een test fase."

- Patty Varekamp, communicatie specialist van het Leontienhuis

“Isis kan goed doordenken op een concept en haar eigen draai hieraan geven. Ze werkt handson met verschillende prototypes die op elkaar voortbouwen. Bovendien denkt ze mee in hoe het resultaat moet overkomen bij de ontvanger. Ze is kritisch op haar werk, en weet goed tot de kern te komen. Isis schroomt niet om vragen te stellen. Ze is proactief en communicatief sterk en zorgt ervoor dat ze alles heeft om aan de slag te kunnen.”

- Madelaine Berlis, social designer bij Afdeling Buitengewone Zaken

“Mindcraft is een toolkit die wij als zorgmedewerkers echt in kunnen zetten om met jongeren een beter beeld te krijgen van hun gedachtes en behoeftes. We zijn ontzettend onder de indruk van het ontwerpteam Cloudfuel die professioneel en effectief met het vraagstuk mentale weerbaarheid aan de slag is gegaan. Ik heb veel gebeld en gepraat met Isis tijdens het proces en als opdrachtgever voelde ik me altijd erg gehoord. Ik ben onder de indruk van haar kritische maar creatieve houding in het visualiseren van behoeftes en vooral van de vormgeving van de tools.”


- Soewena Smith, Coördinator Onderzoek en Innovatie, Lokalis Utrecht

Over mij: Text
bottom of page