top of page
IMG_5463.JPG

Helende Handen

Een kunstwerk met een missie

Helende Handen: Image
quiet tilburg poster_edited.jpg

Een kunstwerk maken van het verhaal

van een lid van Stichting Quiet

Quiet zet zich in voor mensen in armoedesituaties in Nederland. Dat klinkt door in verschillende activiteiten. Om te beginnen de Quiet Communities. Hiermee stimuleren en organiseren ze lokale solidariteit met mensen in armoedesituaties.


Hieronder viel ook een kunst project waarbij jonge ontwerpers aan de slag gingen met een lid van stichting Quiet Tilburg. Ieder lid van deze stichting heeft een uniek verhaal waarom ze in een armoede situatie verkeren en hoe ze hiermee omgaan.


Aan mij de eer om met een van deze leden in gesprek te gaan en te luisteren naar zijn of haar verhaal en deze te visualiseren. 

Helende Handen: Image

Het verhaal van Jolanda

Ik had het genoegen kennis te maken met Jolanda van den Bogaard, een sterke vrouw met een verleden met hindernissen.

Jolanda is een vrouw die haar hele leven niet goed heeft kunnen werken doordat ze in haar jeugd en als volwassene in een gevaarlijke thuissituatie heeft geleefd waar mishandeling voorkwam. Ze is in de bijstand gekomen en ze was een alleenstaande moeder.


"Ik hoop dat anderen nooit meemaken wat ik heb meegemaakt. Daar wil ik me hard voor maken." - Jolanda 


Ondanks alle tegenspoed heeft Jolanda haar stem gevonden en is ze zich hard gaan maken voor andere mensen die in een gevaarlijke thuissituatie leven. Ze zet haar verleden en pijn in om anderen te helpen binnen de politiek waar ze nu werkzaam is. Ze is Stichting Huiselijk Geweld aan het opzetten en zit als raadslid bij gemeente Tilburg. 


huiselijk geweld_edited_edited_edited.jpg
Helende Handen: Text

Ik vind Jolanda’s verhaal erg bijzonder en heb woorden onthouden zoals: veiligheid waarborgen, een veilige haven creëren voor anderen en littekens.

Helende Handen: Text
helende handen 02_edited_edited.jpg

Helende 
Helpende 
Handen


Jolanda is een helpende hand voor hen die hetzelfde meemaken als zij heeft meegemaakt. In dat opzicht is zij zelf ook een hulp vragende hand geweest, een hand die heeft moeten helen. Vanuit hier heb ik de keuze gemaakt handen te gebruiken als symbool van Jolanda's verhaal. Twee helpende en helende handen.

Helende Handen: Image
Helende Handen: Work
Kintsugi.jpg

Kintsugi / the art of imperfection 

Het kunstwerk symboliseert heling. De schoonheid van Jolanda's trauma omzetten naar een doel: anderen helpen. De gouden krassen zijn symbolische breuken die een leven met zich mee kan brengen. De oude Japanse kunstvorm Kintsigu past erg mooi bij dit thema. In deze kunstvorm worden gebroken keramieken voorwerpen gerepareerd met vloeibaar goud. Er zit schoonheid in littekens en deze hoeven niet verborgen te worden.

Helende Handen: Image
IMG_5464.JPG
Helende Handen: Image
IMG_5989_edited.jpg

Pin on your safety

Ik heb voor Jolanda een draagbaar icoon ontworpen gebaseerd op dit kunstwerk voor de leden van Stichting Huiselijk Geweld. Iets wat laat zien dat leden ergens bij horen, dat ze ergens heen kunnen en niet alleen zijn. Het representeert veiligheid en kracht ondanks leden misschien kwetsbaar zijn en het zwaar hebben. 

Helende Handen: Image
Helende Handen: Work
Helende Handen: Work
bottom of page