top of page
IMG_5518.JPG

Een Kopje Kennis

Een 'ijsbreker' in de vorm van een kopje dat reflectie en interactie stimuleert bij tussen jongeren die worstelen met een eetstoornis.

Als (student) ontwerper had ik de eer om het Leontienhuis; een huis waar jongeren terecht kunnen die worstelen met een eetstoornis en geen toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben, te bezoeken. Als ontwerpster en persoon wilde ik mijn hulp inzetten o te onderzoeken of er ergens behoeftes waren die nog niet of beter vervult konden worden. Hiervoor is onderzoek nodig en gesprekken om behoeftes in kaart te brengen van bezoekers en werknemers!

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Projects
Leontienhuis.jpg

Over het Leontienhuis

Het Leontienhuis is een plek waar mensen naartoe kunnen komen met een eetstoornis. Door middel van coaching, bijeenkomsten en samen eten worden mensen met een stoornis begeleid op een gezonde manier met eten om te gaan. Ook familie en vrienden van mensen die een eetstoornis gehad hebben of hebben kunnen informatie krijgen en hulp bij het Leontien huis. Ik heb gesproken met Alard Bakker die een ervaringsdeskundige is.


Het doel van mijn bezoek aan het Leontienhuis was bedoelt om het huis te leren kennen. Hoe deze plek, de werknemers en omgeving word ervaren en wat ik als ontwerper kan betekenen om hier iets eventueel in te verbeteren.

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Image
mensen-met-eetstoornis-vragen-door-coronacrisis-niet-meer-om-hulp.jpg

Een eetstoornis... Wat is dat?

Voor een antwoord heb ik gesproken
met Alard bakker, ervaringsdeskundige van het Leontienhuis.

Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel. Alles wat met eten en voedsel te maken heeft, is voor hen beladen. Hun leven wordt beheerst door (de gedachte aan) eten. De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa.


Allard vertelde me dat een eetstoornis een symptoom is van een ander, nog grote mentaal trauma of iets anders.  De ziekte gijzelt de persoon die het heeft en de familie waar deze zich in begeeft. De stoornis wil alleen niet dat de persoon die het heeft te veel aandacht krijgt, want dit kan beteken dat iemand kan en wil helpen. 


Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text
leontienhuis.jpg

Interview bezoekster

“Ik heb het idee dat ik altijd iemand kan aanspreken hier, de vrijheid is heel erg fijn en er hangt een fijne sfeer” - Marieke


Welke ruimtes vind je aangenaam?


“De keuken, omdat hier altijd iets te beleven valt. Ook is hier veel gezelligheid omdat werknemers en bezoekers hier samenkomen. Thuis ben je ook altijd met andere dingen bezig. Hier kun je vooral focussen op jezelf.”  



Wat vind je soms lastig?


“Sommige bezoekers vinden het moeilijk om over lastige onderwerpen te praten en dit stimuleert het beter worden niet. Soms is het lastig in de stemming te komen om te praten of om met jezelf aan de slag te gaan. Je zit met jezelf in de knoop en de stap zetten om na te denken of te praten over je problemen is soms lastig." Zegt Marieke.  

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Welcome

Interview vrijwilligster

Wat valt u op?

Ik heb gesproken met een vrijwilligster die in de crea ruimte werkt van het Leontienhuis. Ze weet erg veel over de bezoekers en het ritme van het huis. Ik vroeg haar naar haar ervaringen. 


“Ik vind dat veel bezoekers op hun telefoon zitten. In de keuken en in andere ruimtes waar veel gesprekken plaatsvinden zitten veel vooral jongeren op hun telefoon en dit belemmert de gesprekken met de ervaringsdeskundigen en de anderen.”  

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text
IMG_3246.JPG

Kernwoorden na onderzoek

Voordelen:


Samen eten, consequent maar liefdevol, een gevoel van veiligheid, je bent niet alleen, ervaringen delen, vrije inloop, steun, informatie.

Verbeter punten?:

comfortabel voelen kwetsbaar op te stellen, telefoon gebruik en afzondering van bezoekers.  

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Image

“Ik denk dat het goed zou zijn als er iets komt dat de bezoekers meer aanzet tot zelfreflectie en hen bewust maakt van hun mentale gezondheid. Uiteindelijk ontstaat een eetstoornis door een trauma of onderliggende mentale problemen. Wanneer bezoekers meer naar zichzelf durven kijken, kunnen ze beter leren omgaan met hun eetgedrag."

- Patty Varekamp, communicatie specialiste en ervaringsdeskundige Leontienhuis 

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text

Een Kopje Kennis

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text
Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Work

Een Zelfreflectie moment

Een zelfreflectie beker die een moment voor een bezoeker creëert om tot zichzelf te komen. 

Elke bezoeker komt binnen in de keuken van het Leontienhuis. Het kan er rustig of druk zijn met allerlei soorten mensen die er zijn als gast of er werken.


'De knop omzetten' van het dagelijks leven naar een mindset waarin je je open stelt naar jezelf en je moeilijkheden kan lastig zijn. Net zoals aan een drukke of juist een lege keukentafel gaan zitten. 

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text
Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Image
IMG_5503_edited.jpg

Hoe werkt het?

Met deze mokken ontstaat er een ander soort ervaring aan de tafel en word een bezoeker op een laagdrempelige manier uitgedaagd om over zichzelf na te denken. 

Bij aankomst krijgen bezoekers een kopje thee of koffie in een van deze bekers. Om de bekers zit een rand gemaakt van wol met erop vragen stellen over de mentale gezondheid van de lezer. 

In plaats van het vasthouden van een telefoon, houd je nu een kopje vast en hierdoor neem je een moment voor jezelf waarbij je in gedachten, of in gesprek met een ervaringsdeskundige na kunt denken over jezelf. Zodat een bezoeker misschien dichter bij de kern van hun ziekte kunnen komen. 

Nieuwe-icoontjes-netwerk-positieve-gezondheid_edited.jpg

Waar komen de vragen vandaan?

Gezond zijn is meer dan alleen niet ziek zijn 



De vragen op de bekers zijn gebaseerd op de Zes Pijlers van Positieve Gezondheid van de GGD. 

Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber vroeg aan ruim 2.000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Wat blijkt? Het gaat mensen niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Ze vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk.

De zes pijlers zijn:


Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit


Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk


Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst


Kwaliteit van leven

– Ik geniet van mijn leven

Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen

Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Image

"Isis heeft een erg groot empathisch vermogen. Na twee bezoeken heeft ze al erg goed de sfeer en moeilijkheden weten te omschrijven en visualiseren die we hier elke dag ervaren. Ze heeft een erg mooi product neergezet wat we erg graag als communicatie middel willen gaan gebruiken na een test fase."

- Patty Varekamp, communicatie specialist van het Leontienhuis 

Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Text
IMG_5518.JPG
Een Kopje Kennis; jongeren en eetstoornissen: Image
bottom of page