top of page
muur logolos_edited.png

De Brei Galerij

Breien tegen eenzaamheid onder ouderen

De Brei Galerij: Image
IMG_3292.JPG

Over het project 

De Brei Galerij is een initiatief dat eenzaamheid onder ouderen wil tegengaan door verbindingen te leggen tussen bewoners in verzorgingstehuizen en hun naasten door dierbare herinneringen te delen en tastbaar te maken. Bewoners van verzorgingstehuizen worden gevraagd om een waardevolle herinnering te kiezen door middel van een foto of een verhaal.

Vervolgens krijgen zij de kans zelf wol te spinnen en hiervan een lapje te breien waarop vervolgens een waardevolle herinneringen geborduurd zal worden. Van de gebreide herinneringenlapjes zal uiteindelijk een Herinneringen Wandkleed gemaakt worden.

Zie hier de website van de Brei Galerij 

De Brei Galerij

De Brei Galerij: Image

Eenzaamheid? 
Waarom? 
Hoe?

Onderzoeksfase


Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.


Volgens onderzoek van de Rijksoverheid voelen van alle 75-plussers 56% zich eenzaam en 12% ernstig eenzaam,

Van alle onderzochte 85-plussers voelt twee derde (66%) zich eenzaam en 14% zich ernstig eenzaam, bij 74-84 jarigen is dit respectievelijk 54% en 11%. 


Uit deze gegevens blijkt dat onder 85-plussers relatief veel vrouwen eenzaam zijn (68%)

De Brei Galerij: Text
eenzame man.jpg

Hoe kan ik helpen?

Hoe kan ik ouderen helpen zich minder eenzaam te voelen binnen hun leefomgeving? 

De Rijksoverheid heeft tips opgesteld om ouderen te kunnen helpen. Hieronder vielen er twee die ik erg interessant vond: 

  • Je kunt ook beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan een oudere juist jou helpen. 

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ga op de koffie bijvoorbeeld en praat over hun interesses. 

De Brei Galerij: Image

Kan ik de kracht van bewoners van een woongroep uit Tilburg aanspreken door middel van een project? Hiermee hen een waardevolle activiteit bezorgen dat hun gemoedstoestand verbeterd en ze zich hierdoor minder eenzaam voelen?

Wat is een kracht van relatief veel ouderen die ik kan inzetten binnen een project?

De Brei Galerij: Text

Brei je blij

Het verrassende effect van breien op onze gemoedstoestand

Breien is goed voor de geestelijke gezondheid. Het werkt ontspannend en zorgt voor een vermindering van stress. Breien zou zelfs heel doeltreffend zijn in het vermijden van paniek- en angstaanvallen en in het bestrijden van pijn.

Hoe komt het nu dat breien zo een positief effect heeft op onze geest? Tijdens het breien wordt dopamine aangemaakt, een stof die ervoor zorgt dat we geconcentreerd en gemotiveerd blijven. Negatieve gedachten krijgen geen kans om aan de oppervlakte te komen.

- Arizona University

ouderen breien.jpg
De Brei Galerij: Image
wol.jpg

De bijzondere eigenschappen van wol

Het is een volledig natuurlijk materiaal, en het is (meestal) heel diervriendelijk geproduceerd, zonder grote impact op milieu of samenleving. Wol is een natuurlijke grondstof met een groot aantal unieke eigenschappen. Zo groeit wol elk jaar weer vanzelf aan. Het schaap is eigenlijk een kleine ‘vezelfabriek’. Jaarlijks wordt over de hele wereld zo’n drie miljard ton wol geproduceerd. Wol heeft een lange levensduur, zo’n 80 jaar met behoud van alle positieve eigenschappen. Daarna is wol 100% recyclebaar. Wollen producten blijven langer mooi, en zijn dus erg duurzaam.

De Brei Galerij: Image
bart van ekkendonk.jpg

Kempische heide wol

Boer Bart van Ekkendonk, biologische en vrije heide schapenboer

Boer Bart van Ekkendonk is op zoek naar een nieuwe manier om zijn wol weer waarde te geven omdat zijn wol vaak niets tot heel weinig waard is omdat het nergens voor gebruikt wordt.
Zijn wol paste perfect bij mijn project en hier is een erg bijzondere samenwerking door ontstaan!

De Brei Galerij: Image

Op de koffie

 bij woongroep Samen Verder 

Kan ik de bewoonsters van Woongroep Samen Verder uitdagen hun kracht: breien, in te zetten om samen iets te maken? Ik wil graag hun herinneringen erin versmelten. Ik wil als 'de buurvrouw' optreden en luisteren naar hun verhalen van vroeger terwijl ik op de koffie kom. Welke verhalen kunnen ze vertellen? Kan ik deze visualiseren? 

Ik wilde ouderen van Woongroep Samen Verder uitdagen mij iets te leren en zelf iets te leren. Ik wilde graag horen over hun leven, hun herinneringen aan de stad Tilburg. Ik ging op de koffie en de meest bijzondere verhalen kwamen aan bod! 

Verhalen over vaders die in de fabriek werkten en lunchten op de stoep aan de straat, moeders die zwoegde in de textielfabrieken en oude melkboeren. Bij deze herinneringen kreeg ik oude foto's of zochten we foto's die erbij pasten. 

oude melkman.jpg
De Brei Galerij: Image

Van de verzamelde foto's maak ik een digitale tekening en een borduursel.

De Brei Galerij: Text
De Brei Galerij: Work

Doe het Zelf Doos

leren spinnen om te breien


Iedere bewoonster van de woongroep kreeg van mij een 'Doe het Zelf Doos'.

Hierin vonden ze: een zelfgemaakte spintol gemaakt van een sjoelsteen en een breinaald. Maar ook zelf gewassen, gekaarde en met natuurlijke grondstoffen gekleurde wol van boer Bart van Ekkendonk. Tot slot ook nog een informatie boekje over hoe je moet spinnen. Veel dames hadden nog nooit gesponnen en vonden het leuk om dit te leren. De dames konden elkaar tips geven en helpen. Soms kwam ik terug om de dames te helpen.

KIST 2.png
De Brei Galerij: Image
muur logolos_edited.png

Persoonlijk breiwerk

Doordat de bewoonsters van woongroep Samen Verder zelf hun wollen draad spinnen krijgt het breiwerk een erg persoonlijke uitstraling. Dit komt doordat de draad niet machinaal 'perfect' is maar verschillende diktes en kleuren bevat. Hierdoor is er een verschil in elk breiwerk en past ieder gebreid stuk een bewoonster.

De Brei Galerij: Image
De Brei Galerij: Work
bottom of page